Is een vaginale laserbehandeling gevaarlijk?

Te grote schaamlippen of clitoriskap
Wanneer zijn je schaamlippen en/of clitoriskap te groot? Wat is normaal?
augustus 10, 2018
Wat als vrijen pijnlijk of onmogelijk is?
Wat te doen als vrijen te pijnlijk of zelfs helemaal niet mogelijk is?
augustus 25, 2018

Is een vaginale laserbehandeling gevaarlijk?

Is een laserbehandeling gevaarlijk?
 
Nee, in goed uitgevoerde handen is het absoluut niet gevaarlijk!

Ruim 2 weken geleden publiceerde de Amerikaanse FDA een veiligheidswaarschuwing voor het gebruik van ‘Energy Based Devices’ bij vaginale behandelingen (verjonging, verstrakking en behandeling van urineverlies met de vaginale laser en vaginale radiofrequentie).

Wat zijn de feiten: deze apparatuur wordt al meer dan 10 jaar gebruikt in de gynaecologie en zelfs nog veel langer in bijvoorbeeld de dermatologie. Zoals helaas bij elke behandeling komen bij het gebruik van vaginale lasers complicaties en bijwerkingen voor. Deze zijn gelukkig zeer zeldzaam. Ook zijn niet alle vrouwen na de behandeling blij met het resultaat. Aan de andere kant is het wel zo dat wereldwijd inmiddels vele honderdduizenden vrouwen heel erg goed geholpen zijn met de vaginale laser. Bij de FDA zijn 2 (ja je leest het echt goed: slechts 2) incidenten gemeld. Deze vrouwen zouden verbrandingen hebben opgelopen. De voorzitter van de Europese Vereniging voor cosmetische gynaecologie (ESAG), Dr Alexander Bader schreef in zijn reactie op deze waarschuwing dat we het niet als een veiligheidswaarschuwing moeten zien maar als een verzoek aan ons. ‘Het wordt tijd dat de echte professionals (de medisch specialisten, in het bijzonder de gynaecologen) opstaan en veel duidelijker maken dat het niet alleen gaat om het bedienen van een apparaat maar het behandelen van een klacht. Daarvoor moet je kennis hebben van alle medische facetten van vaginale klachten’. Dat heeft de cosmetisch gynaecoloog natuurlijk veel meer dan ieder andere arts (of zelfs ‘niet-artsen’ die deze apparaten soms gebruiken). Het uitvoeren van een vaginale laserbehandeling is geen truckje dat iedereen zomaar kan uitvoeren. Het is belangrijk om goed uit te vragen wat de klacht is en onderzoek te doen naar de oorzaak. Daarna moeten alle behandelmogelijkheden zorgvuldig besproken worden met de vrouw. Zij kan dan zelf kiezen wat het beste bij haar past.

Zelf heb ik de afgelopen jaren vele honderden laserbehandelingen met de FemiLift uitgevoerd. Ik heb daarbij geen enkele complicatie gezien. Veel vrouwen hebben een aantal dagen (soms zelfs meer dan een week) bloederige vaginale afscheiding. Dat is vervelend, maar gaat gelukkig vanzelf over. Het ergste probleem dat zich voordoet is dat de behandeling soms helaas niet het gewenste resultaat heeft.

Ik zie de waarschuwing van de FDA ook niet zo negatief. Voor mij betekent het twee dingen:

1. Beste collega’s: voer deze behandeling alleen uit als je verstand hebt van zaken, dus goede anatomische kennis, verstand van de urogynaecologie, seksuologie, overgangsproblematiek en zorg dat je geschoold bent in de effecten van laserlicht en de bediening van deze apparatuur.

2. Ik zal zelf al mijn zorgvuldig verzamelde gegevens van alle behandelingen die ik de afgelopen jaren heb uitgevoerd zo snel mogelijk verwerken en publiceren, zodat iedereen kan zien dat deze behandelingen mits uitgevoerd door een expert, superveilig zijn.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *