Wat te doen als vrijen te pijnlijk of zelfs helemaal niet mogelijk is?

Is een laserbehandeling gevaarlijk?
Is een vaginale laserbehandeling gevaarlijk?
augustus 17, 2018
Complicaties na schaamlipcorrectie
Complicaties na een schaamlipcorrectie?
september 4, 2018

Wat te doen als vrijen te pijnlijk of zelfs helemaal niet mogelijk is?

Wat als vrijen pijnlijk of onmogelijk is?
 
Als vrijen pijnlijk of zelfs onmogelijk is kan botox een optie zijn.

Als seksueel contact moeilijk, pijnlijk of zelfs helemaal niet mogelijk is, kan vaginisme of een overactieve bekkenbodem een van de oorzaken zijn. Door de verhoogde spierspanning van de bekkenbodem wordt de ingang van de vagina als het ware dichtgedrukt. Vaak is dan ook het inbrengen van een vinger of tampon zeer pijnlijk of zelfs niet mogelijk.

Sinds 2013 worden de termen vaginisme en dyspareunie (pijn bij het vrijen) officieel niet meer gebruikt maar worden ze beiden GPPPS genoemd (Genitopelviene pijn/penetratie stoornis). Deze klachten komen veel vaker voor dan veel mensen denken. Geschat wordt dat zeker 15% van de vrouwen hier last van heeft. Door gevoelens van schaamte en het taboe dat met seksuele problemen samengaat, durven veel vrouwen hier niet over te praten.

Het is belangrijk om deze klachten altijd te melden bij je huisarts. Vaak kunnen vrouwen goed behandeld worden door een bekkenfysiotherapeut, seksuoloog en/of gynaecoloog. Helaas lukt het ondanks intensieve behandelingen lang niet altijd om helemaal van de klacht af te komen. Het blijkt moeilijk om de vicieuze cirkel van een te gespannen bekkenbodem, pijn, angst voor pijn en uiteindelijk verminderde behoefte aan seks te doorbreken. Botox kan hierbij helpen. Door het toedienen van Botox in de bekkenbodemspieren treedt een tijdelijk spierzwakte op waardoor de bekkenbodem ontspant en seksueel contact weer mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat de vicieuze cirkel wordt doorbroken. Ongeveer 2 weken na een Botoxbehandeling is vrijen vaak wel mogelijk.

Bijwerkingen zijn uitermate zeldzaam. Heel incidenteel wordt kortdurend (enkele weken) iets urineverlies gemeld bij hoesten en niezen. Deze klachten verdwijnen altijd weer vanzelf en zijn nooit blijvend.

Bij vrouwen waar vrijen nooit mogelijk is geweest is 70% na 1 Botoxbehandeling volledig en blijvend van de klachten af. Bij vrouwen waar seks in het verleden wel mogelijk was maar een huidziekte, bevalling of de overgang tot een overactieve bekkenbodem en pijn bij het vrijen geleid hebben is 97% na een eenmalige toediening van Botox in de bekkenbodem blijvend van de klachten af.

Over het algemeen is dus maar één behandeling nodig.

De behandeling kan zonder verdoving uitgevoerd worden en gebeurt gewoon op de polikliniek. Na de behandeling kan je gewoon direct alle normale werkzaamheden weer hervatten.

Als je al diverse behandelingen geprobeerd hebt en de bekkenfysiotherapeut een overactieve bekkenbodem vastgesteld heeft, is het dus echt zonde om deze behandeling niet te overwegen.

Ik voer deze behandelingen uit bij Quole Medisch Centrum Waalre.
 

2 Comments

  1. Wendy schreef:

    Wordt dit ook vergoed door de zorgverzekeraar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *