Help het wordt winter! Krijg ik nu een wintervagina?

Minder gevoel bij het vrijen
Minder gevoel tijdens het vrijen?
oktober 7, 2018
Schaamlipverkleining/Labiumreductie: Wat is normaal?
november 15, 2020

Help het wordt winter! Krijg ik nu een wintervagina?

Help krijg ik een wintervagina?
 
In de Telegraaf en de Britse krant The Sun stond recent een artikel van een voormalig verloskundige Mary Burke, die vrouwen waarschuwde voor de negatieve effecten van de winter op de vagina. In haar stukje stond dat een ‘winter vagina’ veroorzaakt wordt door de droge, koude lucht van de winter. De vagina zou daardoor uitdrogen en vrijen ongemakkelijk maken. Zij adviseerde een luchtbevochtiger in droge ruimtes van je huis te installeren, vooral veel groente te eten, niet te veel met zeep te wassen en zo nodig een vocht inbrengende crème te gebruiken. Daarmee zou je klachten van een droge ‘wintervagina’ kunnen voorkomen.

De laatste jaren komen er steeds meer nieuwe aandoeningen voorbij waar ik als gynaecoloog echt nooit van gehoord heb. In het voorjaar wordt vrouwen geadviseerd de vagina zomer-klaar te maken en te houden. Dat betekent ontharen en niet laten uitdrogen door te veel te zwemmen. Vervolgens wordt er gewaarschuwd voor de zomerpenis: de penis zou groter zijn tijdens warme dagen. En nu blijk het niet mogelijk om seks te hebben van oktober tot maart omdat de hele onderkant uitgedroogd is als je hem niet goed verzorgt. Gevolg: nooit meer seks tijdens de feestdagen. Dat zou toch jammer zijn.

Hoe komt dat dan? Vergeten we dat we beter kleren kunnen dragen om ons te beschermen tegen de kou, zeker in de winter? Gaat de gure midwinterlucht of de droge verwarmingslucht recht omhoog in je broek, door je ondergoed, tussen je schaamlippen door, zo je vagina in?

Mary Burke adviseert groente te eten. Dr. Jen Gunter uit Canada stelt in haar satirische blog voor om voortaan te hurken boven Glühwein met kruiden en je schaamhaar in te vlechten met Maretak. Wat is wijsheid en hoe zit het nu echt? Gaat onze vagina inderdaad in de ‘winter/droogte modus’ in oktober? Nee gelukkig niet. Een ‘wintervagina’ bestaat helemaal niet. De vagina is heel goed in staat zichzelf vochtig te houden. De buitentemperatuur verandert daar helemaal niets aan. Die buitenlucht komt helemaal niet in je vagina, hoeveel kinderen je ook gehad hebt en hoe ver de vagina daardoor ook open staat. De vochtigheid van de vagina heeft echt helemaal niets met de buitenlucht te maken.

Als je toch last hebt van een droge vagina bij het vrijen, ligt dat niet aan de droge lucht of te weinig verse groenten en is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Vaker is een daling van de oestrogeen spiegel de oorzaak. Ook een schimmelinfectie of een uitgebluste relatie kunnen een oorzaak zijn. Een droge vagina en daardoor pijn bij het vrijen kan ook veroorzaakt worden door de overgang. Veel groente eten voorkomt de overgang helaas niet. Er zijn verschillende manieren om de klachten van een droge vagina te verminderen. Glijmiddelen, vaginale bevochtigers zoals Replens of Premeno-duo, of hormonen zijn daar voorbeelden van. Het is altijd handig om met de huisarts de verschillende opties te bespreken. Een ander goed alternatief is de FemiLift (vaginale laserbehandeling). Klik hier als je hier meer over wilt weten.

Mary Burke ’s advies om vooral veel groente te eten en ‘agressieve’ zeep niet voor de vagina te gebruiken is altijd handig. Met je blote billen boven warme Glühwein gaan zitten is misschien een minder goed idee, maar voor een zogenaamde ‘wintervagina’ hoef je in ieder geval niet bang te zijn.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *