Klantgerichtheid: privékliniek versus ziekenhuis

Gevoelsverlies bij labium- en clitoriscapuchonreductie?
december 12, 2020

Klantgerichtheid: privékliniek versus ziekenhuis





Als het gaat om het kiezen van een zorgverlener vinden veel mensen deskundigheid en kwaliteit belangrijke criteria. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders de zorgverlening in ziekenhuizen ervaren als ‘deskundig’ (80%) en ‘kwalitatief hoogwaardig’ (75%).1 Zij waarderen de ziekenhuizen met een 7,7.2

Toch neemt het aanzien van ziekenhuizen af. Met name op het gebied van gastvrijheid en informatievoorziening scoren ze minder. Patiënten voelen zich minder welkom in de grote ‘zorglabyrinten’. Wil een zorgaanbieder goed aansluiten bij de wens van patiënten dan moet deze vooral investeren in persoonlijk contact, communicatie en service.

Het is dan ook niet vreemd dat er steeds vaker gekozen wordt voor een privékliniek, ondanks dat behandelingen in privéklinieken zeker niet altijd vergoed worden door zorgverzekeraars. Er zijn een aantal duidelijk aanwijsbare redenen voor deze tendens.
In een privékliniek is alles gericht op de behandeling; de zorg is meestal onverzekerd waardoor er minder tijd verloren gaat aan registratie en administratie. Daarnaast kan er, onder andere door de korte lijnen daadkrachtig gereageerd worden op nieuwe ontwikkelingen, in tegenstelling tot ziekenhuizen waar het jaren kan duren voor innovaties geïmplementeerd worden.

Omdat een privékliniek vaak gespecialiseerd is op een bepaald gebied werken er mensen met veel kennis en ervaring. Van de specialist, verpleegkundige tot de receptionist; iedereen is goed op de hoogte en kan adequaat informeren. Ook is de sfeer in een kliniek over het algemeen warmer en huiselijker dan in een regulier ziekenhuis, daar is de sfeer vaak kouder en klinischer.

In tegenstelling tot een ziekenhuis kan een privékliniek vaak meer service en persoonlijke zorg bieden. Voor de cliënt is er een team met een vast aanspreekpunt, intensief contact direct na de behandeling, korte lijnen en regelmatige opvolging. Het effect hiervan is dat de cliënt zich veilig en serieus genomen voelt. Mijn eigen ervaringen zowel in het ziekenhuis als in privéklinieken onderschrijven dat. Zo werk ik inmiddels al een aantal jaar met veel plezier bij V-klinieken. V-Klinieken is de enige vrouwenkliniek van Nederland volledig gespecialiseerd in de cosmetische gynaecologie. Ik werk er met een hecht en warm team van alleen maar vrouwen.

De combinatie van een gespecialiseerde kliniek en de zeer persoonlijke benadering van onze cliënten blijkt heel succesvol. Per december 2020 wordt er naast de locatie in Leiden ook een locatie in Amsterdam geopend. Daar mag de cliënt dezelfde hoge standaard verwachten als in Leiden, en ook daar krijg ik een vast team, wat de communicatie met de cliënt ten goede komt.

Een ander belangrijk pluspunt van een privékliniek is de korte wachttijd en de flexibele inzet. Zo wordt er gewerkt in de avond, als het nodig is tot 22.00 ’s avonds, in het weekend en op feestdagen, en dan niet alleen voor spoedzorg. Uiteraard heeft een ziekenhuis ook voordelen. Deze hebben vaak meer voorzieningen zoals bijvoorbeeld een uitgebreide en moderne intensive care. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met verschillende afdelingen en specialismen en zijn de behandelingen een stuk gecompliceerder.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de behandelingen in privéklinieken meestal goedkoper dan in het ziekenhuis. Dit is omdat er kleinschaliger gewerkt wordt de behandelingen daar vaak eenvoudiger zijn en er dus geen dure voorzieningen zoals een IC beschikbaar hoeven te zijn. Door de gefocuste zorg en kleinschaligheid kan een privékliniek dan ook klantgerichter werken dan een ziekenhuis. Voor de cliënt biedt een privékliniek met name voordelen op het gebied van service, persoonlijk contact en innovatieve behandelingen uitgevoerd door gespecialiseerde en ervaren artsen.
 

Referenties

1. 2016 Hendrik Beerda Brand Consultancy onderzoek onder 6850 respondenten
https://nvz-ziekenhuizen.nl/nationale-ziekenhuisimago-benchmark

2. 2019 Newcom Research Consultancy, NVZ, onderzoek onder 16.004 respondenten
https://nvz-zorgimago.nl/uploads/Publicatie-Imago-van-ziekenhuizen-infographic2019.pdf
 

Comments are closed.