De vagina/anatomie

De grote of buitenste schaamlippen (labia majora)

Dit zijn de behaarde huidplooien aan weerskanten van de schede en de kleine schaamlippen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. Vaak zijn de buitenste schaamlippen wat donkerder van kleur. De buitenste schaamlippen beschermen de binnenste schaamlippen en de clitoris.

De kleine of binnenste schaamlippen (labia minora)

Dit zijn de huidplooien tussen de grote schaamlippen. Ze zitten aan weerszijden van de schede en zijn niet behaard. De binnenste schaamlippen beginnen net onder de clitoris en komen onderaan bij het perineum samen. Ze zijn vaak wat langer dan de buitenste schaamlippen en eigenlijk nooit aan de linker en rechter zijde gelijk. Ook zijn ze vaak wat donkerder van kleur. De kleur wordt beïnvloed door huidskleur, leeftijd en zwangerschap en kan verschillen van roze tot bruinzwart

De clitoris

Dit is een heel gevoelig orgaan waarvan maar een heel klein deel uitwendig zichtbaar is. Het uitwendige deel, de glans bevat zeer veel zenuwuiteinden en zit op het punt waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Het hele orgaan van de clitoris loopt dieper het lichaam in en heeft 2 zij-armen die links en rechts in de buitenste schaamlippen doorlopen. De glans van de clitoris is geheel of gedeeltelijk bedekt door de clitoriscapuchon. Voor veel vrouwen is dit seksueel het gevoeligste plekje van het lichaam.

De clitoriscapuchon of clitoral hood.

De clitoriscapuchon ook wel clitoriskap, clitoralhood of preputium genoemd is een onderdeel van de binnenste schaamlippen en bedekt geheel of gedeeltelijk de clitoris. Vaak is er een balans tussen de hoeveelheid weefsel van de binnenste schaamlippen en de clitoriscapuchon. Dat betekent dat als de binnenste schaamlippen wat groter zijn, ook de clitoriscapuchon wat meer huidplooien heeft.

Perineum

Het perineum is het gebied tussen de vagina en de anus. Het perineum bestaat hoofdzakelijk uit spieren en huid. De huid van het perineum is vaak wat donkerder. Bij een bevalling kan het perineum oprekken of inscheuren.