De vagina

De vagina

De vagina is gemiddeld 8 tot 10 centimeter diep. Het kanaal in de vagina is elastisch en wordt omgeven met spiertjes. Om die spiertjes heen zit bindweefsel gepaard met bloedvaatjes, zenuwen en bekkenbodemspieren. De vagina beschermt en reinigt zichzelf door de aanmaak van afscheiding. Tijdens de geslachtsgemeenschap of een bevalling verandert de vagina en past deze zich aan. Vaak komt het voor dat vrouwen na de bevalling last hebben van een verwijde vagina of minder gevoel tijdens het vrijen.

Grote schaamlippen

De opening van de vagina wordt omgeven door de schaamlippen. De buitenste (grote) schaamlippen vormen de grens van de vulva. Ze bestaan uit huidplooien met talgklieren, zweetklieren en haarfollikels. Bij iedere vrouw is de vorm van de grote schaamlippen anders. Soms komt het voor dat de grote schaamlippen vergroot zijn door een overschot aan huid of weefsel. Het overschot aan huid kan ontstaan na een bevalling maar ook door het ouder worden. Sommige vrouwen vinden dit heel storend en hebben hier last van.

Kleine schaamlippen

De binnenste schaamlippen liggen tussen de buitenste schaamlippen en worden ook vaak de kleine schaamlippen genoemd. Bij ongeveer 60 procent van de vrouwen zijn de binnenste schaamlippen na de puberteit echter groter dan de buitenste. De binnenste schaamlippen kunnen een aantal centimeter buiten de grote schaamlippen uitsteken. Dit kan last geven tijdens het sporten of bij het vrijen. Voor veel vrouwen veroorzaakt dit ook een gevoel van schaamte. Een van de meest voorkomende ingrepen die ik uitvoer is een correctie van de binnenste of buitenste schaamlippen.

De clitoris

De clitoris zit aan de bovenkant van de binnenste schaamlippen, op het punt waar de schaamlippen samenkomen. Hij is groter dan het uitwendige knopje boven de vaginaopening. Het grootste deel van de clitoris ligt namelijk inwendig. Hij loopt net onder de huid onder de buitenste schaamlippen door. De clitoriskap wordt ook wel clitoriscapuchon genoemd. Dit is de huid die boven de clitoris zit en de clitoris beschermt en afdekt. Bij sommige vrouwen ontstaat hier ook een overschot aan huid of weefsel, hierdoor kan de clitoris wat verder uitsteken. Dit kan last geven bij het dragen van strakke broeken of sporten. De overtollige huid kan met een clitoriskapcorrectie verwijderd worden. Vaak gebeurt dit in combinatie met het verkleinen van de binnenste schaamlippen. De clitoris en clitoriskap steken daardoor minder uit.

Het perineum

Het perineum is het stukje tussen de ingang van de vagina en de anus. Het bestaat uit huid en daaronder gelegen spieren. Door het ouder worden, maar met name door bevallingen kunnen de spieren rond de vagina verslappen en wijder worden. De ingang van de vagina komt dan open te staan. Sommige vrouwen vinden dat ontsierend of hebben er last van doordat ze minder gevoel hebben met vrijen. De ingang van de vagina kan strakker gemaakt worden met een perineoplastiek. Deze ingreep vindt onder plaatselijke verdoving plaats. Als niet alleen de ingang maar de hele vagina verwijd is kan beter een perineoplastiek met vaginaplastiek onder narcose uitgevoerd worden.