Wat is normaal? Voorbeelden

Voorbeelden van normale variatie van de schaamlippen

Veel vrouwen kiezen voor een correctie/verkleining van de schaamlippen om cosmetische redenen. Dat wil niet zeggen dat de schaamlippen abnormaal zijn.

Wat is normaal?

Er is geen definitie van normaal. Iedere vrouw is anders gebouwd. Ook de kleur verschilt bij iedereen. Het is normaal als de kleine schaamlippen langer zijn dan de grote schaamlippen en dus buiten de grote schaamlippen zichtbaar zijn.
Bij jonge meisjes, voor de puberteit, zijn de kleine schaamlippen vaak heel klein en niet zichtbaar in staande positie. In de puberteit komt er beharing op de grote schaamlippen en gaan de kleine schaamlippen groeien. Ook worden zowel de grote als de kleine schaamlippen donkerder van kleur. Bij sommige vrouwen blijven de kleine schaamlippen dan verborgen binnen de grote schaamlippen. Bij anderen worden ze langzamerhand steeds meer zichtbaar. Dit heeft niet alleen te maken met de lengte van de kleine schaamlippen maar ook met de vulling van de grote schaamlippen. De vulling van de grote schaamlippen is heel individueel verschillend en daarnaast afhankelijk van je gewicht (hoe slanker, hoe slanker ook de grote schaamlippen), de leeftijd (ze worden slapper met het ouder worden), of je kinderen gehad hebt en de overgang.