Nazorg

Vaginale laserbehandelingen


Nazorg
Na de behandeling is het verstandig om een inlegkruisje te gebruiken. U kunt gedurende een paar dagen wat meer afscheiding hebben dan u normaal gewend bent of een beetje bloedverlies.
U kunt direct na de behandeling uw normale werkzaamheden weer oppakken. Ook sporten is direct mogelijk na de behandeling. Het wordt geadviseerd de eerste 2-3 dagen geen seksueel contact te hebben.

Complicaties
De risico's zijn minimaal. Er bestaat een hele kleine kans op een allergische reactie op het laserlicht en op een vaginale infectie. De laserstraal dringt ongeveer 0,5 mm in de vaginale huid. Dit is diep genoeg om het niveau van de huid te bereiken waar nieuw collageen wordt gevormd. Het is niet diep genoeg om andere organen te beschadigen.

Controle
De behandeling voor stressincontinentie en postmenopauzale atrofie wordt 3 tot 5 keer uitgevoerd met een tussenpauze van 4 tot 6 weken. Daarna is jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden.
Voor de vagina verjonging/verstrakking zijn 3 tot 4 laserbehandelingen nodig met een tussenpauze van 4 weken. Daarna is jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden.Operaties


Nazorg
Bij een schaamlipverkleining is het normaal dat de wond wat opzwelt. U kunt dit verminderen door het behandelde gebied direct na de ingreep te koelen. Het is verstandig de eerste 2-3 dagen regelmatig te koelen met een ijspakketje gedurende 10-15 minuten elk uur. Om de zwelling zoveel mogelijk te voorkomen is het verstandig om de eerste 2-3 dagen zoveel mogelijk op een opgerolde handdoek te zitten. Daarmee wordt een drukverbandje nagebootst. 's Nachts hoeft u de wekker niet te zetten om te koelen. Om tijdens de nacht ook zoveel mogelijk tegendruk te geven is het verstandig om over uw ondergoed met maandverband een strak broekje te dragen (corrigerend ondergoed of een fietsbroekje) met daarin een opgerold washandje of gastendoekje.

Na de ingreep kan het voorkomen dat er bloed of wondvocht uit te wond komt. U kunt hiervoor het beste maandverband gebruiken. Om te voorkomen dat het maandverband vastplakt aan de wond kunt u een heel dun laagje vaseline op het verband aanbrengen. Heel soms is er sprake van een bloeding na een operatie. U kunt dan het beste een opgerolde handdoek tussen de benen leggen en daar op gaan zitten. Het is niet verstandig om na de ingreep op een ring of zwemband te gaan zitten want hierdoor zal het wondgebied meer gaan zwellen.

Als u last heeft van pijnklachten kunt u hiervoor Paracetamol innemen. Hiervan mag u maximaal 4 x 1000mg innemen per dag. Het is belangrijk GEEN Aspirine te gebruiken.

Na de ingreep mag u gewoon douchen. In bad gaan wordt afgeraden. Door de warmte zou de wond open kunnen weken. Het is verstandig om tot 6 weken na de ingreep, geen gemeenschap te hebben. Ook is het belangrijk dat u steeds na het plassen de wond schoon spoelt met water en goed droog dept.
Na de ingreep kunt u last hebben van harde of moeizame ontlasting. Dit kunt u voorkomen door veel water te drinken en veel vezels te eten. U kunt zo nodig een recept voor medicatie voor een makkelijke stoelgang meekrijgen.

Werkhervatting
Over het algemeen kunt u na een schaamlipverkleining na 1 week en na een vaginaverstrakking na 2 weken uw normale werkzaamheden weer hervatten. Het moment waarop u weer kunt werken is echter afhankelijk van het genezingsproces en het soort werk wat u doet. Sporthervatting is ook afhankelijk van het type sport. Het is onverstandig contactsporten, paardrijden en wielrennen binnen 6 weken te hervatten.

Complicaties
Er bestaat een zeer kleine kans op een infectie (1-2%) ondanks het feit dat bij iedere behandeling steriel gewerkt wordt. Na een schaamlipverkleining kan een hechting scheuren door de zwelling. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. De wond zal dan mogelijk wat langzamer genezen. Het eindresultaat wordt daar over het algemeen niet door beïnvloed .Bij een vaginaverstrakking bestaat er een kans op een blaasontsteking of een bloeduitstorting. Heel soms is er een nabloeding, maar de kans hierop is heel erg klein en meestal snel verholpen met extra gazen in de vagina.

Controle
2 weken na de operatie is er een wondcontrole door de verpleegkundig.
Na een vaginaverstrakking zal een extra controle afspraak gemaakt worden ongeveer 8 weken na de ingreep. Dan zal inwendig de wond geïnspecteerd worden. Het uiteindelijke eindresultaat is pas duidelijk na ongeveer een half jaar. Over het algemeen is het litteken dan niet of nauwelijks meer zichtbaar.Botox behandeling voor vaginisme


Nazorg
Na de behandeling heeft u geen last van pijn of andere klachten. Er zijn ook geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. U kunt direct na de behandeling uw normale werkzaamheden hervatten. Wel is het verstandig om met seksueel contact te wachten tot na de controle afspraak.

Complicaties
Complicaties zijn uiterst zeldzaam. Het risico op urineverlies na de behandeling is eveneens uitermate zeldzaam. Mocht dit toch optreden dan is dat tijdelijk (enkele weken) en uitsluitend bij zware lichamelijke inspanning.

Controle
Ongeveer 2-4 weken na de behandeling wordt een tweede afspraak gemaakt met de bekkenfysiotherapeut en de gynaecoloog. Er wordt dan nogmaals spieronderzoek verricht om vast te stellen of de behandeling adequaat is geweest en de bekkenbodem voldoende ontspannen is. Indien nodig wordt aansluitend direct een tweede Botox injectie toegediend. Als de bekkenbodem voldoende ontspannen is kan seksueel contact gestart/hervat worden. Dit gebeurt zo nodig in overleg/samenwerking met uw behandelend bekkenfysiotherapeut of seksuoloog.
Er wordt gestreefd naar een eenmalige behandeling. Indien nodig kan de behandeling na 3-5 maanden herhaald worden. Soms hebben vrouwen nog 1 of 2 herhaalbehandelingen nodig. Het is erg zeldzaam dat de behandeling permanent iedere 3-6 maanden herhaald moet worden.