Schaamlipverkleining

Schaamlipverkleining hoe zit dat?

Een schaamlipcorrectie ofwel schaamlipverkleining zorgt voor een betere verhouding tussen de binnenste en buitenste schaamlippen. Het komt vaak voor dat vrouwen last hebben van te grote binnenste schaamlippen. Deze ingreep verhelpt ongemak bij onder meer het sporten en het vrijen. Vergrote binnenste schaamlippen kunnen door een aantal oorzaken voorkomen:

•      Het kan simpelweg aangeboren zijn

•      Tijdens/na een bevalling kunnen de schaamlippen blijvend veranderen

•      Door de menopauze kan de huid losser worden

•      Continue irritatie van de schaamlippen

•      Ontstekingen in het gebied rondom de vagina


Verkleining grote/buitenste schaamlippen

De grote schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde huidplooien die de opening van de vagina en de kleine schaamlippen (labia minora) beschermen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. De grote schaamlippen kunnen vergroot zijn door overschot aan huid en/of weefsel. Ook kan het zijn ontstaan na gewichtsverlies. Als er overtollige huid is kan dat gecorrigeerd worden met een labia majora verkleining. Het overtollige weefsel wordt dan verwijderd. Vooraf bepaalt de cosmetisch gynaecoloog in overleg met u hoeveel weefsel er wordt verwijderd.


Verkleining kleine/binnenste schaamlippen

Bij sommige vrouwen zijn de binnenste ofwel de kleine schaamlippen erg groot. Ze zijn dan zichtbaar en langer dan de buitenste schaamlippen. Veel vrouwen vinden dit lichamelijk ongemakkelijk of niet mooi. Grote schaamlippen kunnen klachten geven bij het fietsen, sporten, het dragen van strakke broeken of problemen geven bij het vrijen.

De linker en rechter schaamlip zijn vrijwel nooit gelijk van vorm en grootte. Bij een operatie kan dit grotendeels gecorrigeerd worden. Helemaal gelijk van vorm is helaas niet altijd mogelijk omdat bij geen enkele vrouw de schaamlippen exact symmetrisch zijn. Toch biedt voor veel vrouwen een correctie de oplossing.


Wanneer kies je voor een schaamlipverkleining in combinatie met een clitoriskapverkleining?

Vaak is er een balans tussen de hoeveelheid huid van de kleine schaamlippen en de clitoriskap. Als er veel overtollig huid is bij de schaamlippen, is dat vaak ook zo rond de clitoris. Wanneer je dan alleen een schaamlipverkleining zou doen wordt die balans verstoord. Het ziet er dan echt geopereerd uit en de clitoris lijkt dan soms als een soort piemeltje uit te steken. Om een mooi, symmetrisch beeld te krijgen waarbij de schaamlippen en clitoris mooi in verhouding zijn kan het dan beter zijn om de schaamlipverkleining te combineren met een clitoriskapverkleining.


Wie komt er in aanmerking voor een schaamlipverkleining?

U komt in aanmerking voor een schaamlipverkleining van de binnenste schaamlippen wanneer de binnenste schaamlippen (labia minora) te ver uitsteken. Hierdoor liggen zij niet beschermd tussen de buitenste schaamlippen (labia majora). Te grote binnenste schaamlippen veroorzaken dan vervelende klachten tijdens bijvoorbeeld vrijen, fietsen of paardrijden. Ook veroorzaakt strakke kleding en bepaalde stofjes huidirritatie. Wij helpen u daar graag vanaf met de schaamlipverkleining.

U komt in aanmerking voor een schaamlipverkleining van de buitenste schaamlippen wanneer de buitenste schaamlippen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of weefsel. Dit kan ook ontstaan door gewichtsverlies. Wanneer dit overschot storend zichtbaar is in strakke broeken, sport- en zwemkleding dan kan een correctie een oplossing bieden.

Verder moet u minimaal 18 jaar zijn, dit is namelijk wettelijk verplicht.