Perineoplastiek

Vaginaverjonging of verstrakking

Een vagina vernauwing kan gedaan worden als uw vagina verwijd en of verslapt is. Dit kan voorkomen bij vrouwen na de geboorte van een kind, bij overgewicht, constipatieproblemen of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied. Hierdoor worden de spieren slapper en wordt de controle over deze spieren minder. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina. Een vaginavernauwing kan soms een oplossing bieden voor dergelijke klachten.


Behandelingsmogelijkheden

De vagina kan operatief op verschillende manieren verstrakt worden:

1 Door middel van een perineoplastiek onder plaatselijke verdoving Hierbij wordt de ingang en de vagina strakker gemaakt, tot ongeveer 5-6 cm naar binnen toe. Daarnaast wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt. Na de ingreep staat de ingang van de vagina niet meer open wat een heel ander beeld geeft, is de ingang van de vagina strakker en voelt u meer wrijving met vrijen.

2 Door middel van een perineoplastiek met vaginaplastiek onder narcose Bij deze ingreep wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt en wordt de vagina aan de binnenzijde verstrakt. Daarnaast kan bij deze ingreep een verzakking van de endeldarm verholpen worden. Hierdoor zal de vagina minder open staan wat een heel ander beeld geeft en zal de vagina strakker zijn met vrijen. Ook verminderen klachten als verlies van lucht uit de vagina en ontlasting problemen vrijwel altijd. Deze operatie is met name geschikt als de vagina niet alleen verwijd is maar als er ook sprake is van een verzakking.


Perineoplastiek


Perineoplastiek onder plaatselijke verdoving De ingreep duurt ongeveer 45-50 min. en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingang van de vagina wordt strakker gemaakt. Na de ingreep mag u direct naar huis.

Perineoplastiek met vaginaplastiek onder narcose Deze ingreep zal ongeveer 1 uur in beslag nemen en u wordt voor een halve dag opgenomen. De behandeling zal onder volledige narcose uitgevoerd worden. Dit betekent dat uw hele lichaam verdoofd zal worden, Wanneer u wakker wordt is de ingreep gedaan en u heeft er niets van gemerkt.


Een vaginavernauwing of perineoplastiek is een operatieve ingreep. Een perineoplastiek zorgt ervoor dat de vagina smaller wordt gemaakt doordat de spieren en het omliggende bindweefsel aan de ingang en in het onderste deel van de vagina naar elkaar toe wordt gebracht. De ingang en de onderste helft van de vagina wordt dus nauwer en je krijgt ook meer controle over de spieren.


Herstelproces na uw vaginavernauwing

U kunt dezelfde dag weer terug naar huis. Wel zal uw vagina tot twee weken gevoelig zijn en soms pijnlijk aanvoelen. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals rennen en zwemmen dient u voor een periode van zes weken te vermijden. Tampons of vaginale douches gebruiken wordt ook sterk afgeraden. Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep iets te gebruiken om de ontlasting dunner te houden. Hiervoor krijgt u zonodig een recept voorgeschreven. U komt terug voor een poliklinische controle na zes weken


Complicaties en risico’s

Bij elke ingreep zijn er risico’s en bestaat de kans op complicaties. Gelukkig is het risico bij deze ingreep erg klein, tussen de 1 en 3%. De meest voorkomende complicaties zijn een nabloeding waarvoor heel incidenteel een 2e operatie nodig is en een infectie waar soms antibiotica voor nodig is. De eerste paar keer zal het vrijen na de operatie gevoelig zijn. Het litteken moet namelijk nog een beetje oprekken.


Wat mag u verwachten na de ingreep en wat niet

De vagina wordt zeker strakker, dat wil echter niet zeggen dat het gevoel met vrijen ook zal veranderen. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.
Het gevoel met vrijen zal minder worden na de overgang, als het extreem vochtig wordt tijdens vrijen, als uw partner geen optimale erectie heeft en als de zenuwuiteinden tijdens de bevalling dusdanig opgerekt zijn dat ze onherstelbaar beschadigd zijn. Al deze factoren veranderen niet door deze ingreep.

Het al dan niet hebben van een orgasme verandert door deze operatie ook niet. Klachten van urineverlies zullen ook niet verminderen na deze ingreep.

Het uiteindelijke eindresultaat zal pas na 3 tot 6 maanden volledig zijn. Pas dan is het gevoel weer optimaal en zullen de spieren die aan elkaar gehecht zijn volledig tot rust gekomen zijn.