Vaginaverstrakking

Vaginaverjonging of verstrakking

Een vagina vernauwing kan gedaan worden als uw vagina verwijd en of verslapt is. Dit kan voorkomen bij vrouwen na de geboorte van een kind, bij overgewicht, constipatieproblemen of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied. Hierdoor worden de spieren slapper en wordt de controle over deze spieren minder. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina. Een vaginavernauwing kan soms een oplossing bieden voor dergelijke klachten. Bij een vaginavernauwing wordt de vagina smaller wordt gemaakt door de spieren en het omliggende bindweefsel aan de ingang en in de vagina naar elkaar toe te brengen. De vagina wordt dus nauwer en je krijgt ook meer controle over de spieren.


Behandelingsmogelijkheden

De vagina kan operatief op verschillende manieren verstrakt worden:

1 Door middel van een vagina-ingangverstrakking Hierbij wordt de ingang en de vagina strakker gemaakt, tot ongeveer 2-3 cm naar binnen toe. Hierbij wordt ook de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt. Na de ingreep staat de ingang van de vagina niet meer,, is de ingang van de vagina strakker en voelt u meer wrijving met vrijen. De operatie duurt 40-50 min en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.

2 Door middel van een vaginaverstrakking Bij deze ingreep wordt de spier rond de ingang van de vagina strakker gemaakt en wordt de vagina aan de binnenzijde verstrakt tot ongeveer 8 cm naar binnen. Daarnaast kan bij deze ingreep een verzakking van de endeldarm verholpen worden. Hierdoor zal de vagina minder open staan, blijven tampons beter zitten en zal de vagina strakker zijn met vrijen. Ook verminderen problemen met de ontlasting en klachten van vaginaal luchtverliesen. Deze operatie is met name geschikt als de vagina over de gehele lengte verwijd is. De operatie duurt 60 min. en kan onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.


Herstelproces na uw vaginavernauwing

U kunt dezelfde dag weer terug naar huis. De eerste paar dagen is het wondgebied pijnlijk. Bovendien zal u een aantal weken rare afscheiding hebben. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals rennen en zwemmen dient u voor een periode van 6-8 weken te vermijden. U mag geen tampons of vaginale douches gebruiken. Het is belangrijk om de eerste paar weken na de ingreep iets te gebruiken om de ontlasting dunner te houden. Hiervoor krijgt u zonodig een recept voorgeschreven. U komt terug voor een poliklinische controle na 8 weken


Complicaties en risico’s

Bij elke ingreep zijn er risico’s en bestaat de kans op complicaties. Gelukkig is het risico bij deze ingreep erg klein, tussen de 1 en 3%. De meest voorkomende complicaties zijn een nabloeding waarvoor heel incidenteel een 2e operatie nodig is en een infectie waar soms antibiotica voor nodig is. De eerste paar keer zal het vrijen na de operatie gevoelig zijn. Het litteken moet namelijk nog een beetje oprekken.


Wat mag u verwachten na de ingreep en wat niet

De vagina wordt zeker strakker, dat wil echter niet zeggen dat het gevoel met vrijen ook zal veranderen. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.
Het gevoel met vrijen zal minder worden na de overgang, als het extreem vochtig wordt tijdens vrijen, als uw partner geen optimale erectie heeft en als de zenuwuiteinden tijdens de bevalling dusdanig opgerekt zijn dat ze onherstelbaar beschadigd zijn. Al deze factoren veranderen niet door deze ingreep.

Het al dan niet hebben van een orgasme verandert door deze operatie ook niet. Klachten van urineverlies zullen ook niet verminderen na deze ingreep.

Het uiteindelijke eindresultaat zal pas na 3 tot 6 maanden volledig zijn. Pas dan is het gevoel weer optimaal en zullen de spieren die aan elkaar gehecht zijn volledig tot rust gekomen zijn.