Perineoplastiek

Vaginaverjonging of verstrakking

Een vagina vernauwing kan gedaan worden als uw vagina verslapt is. Dit kan voorkomen bij vrouwen na de geboorte van een kind, bij overgewicht, constipatieproblemen of door het verouderen van de spieren rondom het vaginagebied. Hierdoor worden de spieren slapper en wordt de controle over deze spieren minder. Dit zorgt vaak voor vervelende klachten zoals minder gevoel tijdens het hebben van geslachtsgemeenschap, een zwaar gevoel in de onderbuik en luchtverlies uit de vagina. Een vaginavernauwing kan soms een oplossing bieden voor dergelijke klachten.


Perineoplastiek

De ingreep zal ongeveer 1 uur in beslag nemen en u wordt voor een halve dag opgenomen. De behandeling zal onder volledige narcose uitgevoerd worden. Dit betekent dat uw hele lichaam verdoofd zal worden, Wanneer u wakker wordt is de ingreep gedaan en u heeft er niets van gemerkt.
Een vaginavernauwing of perineoplastiek is een operatieve ingreep. Een perineoplastiek zorgt ervoor dat de vagina smaller wordt gemaakt doordat de spieren en het omliggende bindweefsel aan de ingang en in het onderste deel van de vagina naar elkaar toe wordt gebracht. De ingang en de onderste helft van de vagina wordt dus nauwer en je krijgt ook meer controle over de spieren.


Herstelproces na uw vaginavernauwing

U kunt dezelfde dag weer terug naar huis. Wel zal uw vagina tot twee weken gevoelig zijn en soms pijnlijk aanvoelen. Het hebben van seksueel contact en sportieve activiteiten zoals rennen en zwemmen dient u voor een periode van zes weken te vermijden. Tampons of vaginale douches gebruiken wordt ook sterk afgeraden. U komt terug voor een poliklinische controle na zes weken

Complicaties en risico’s

Bij elke ingreep zijn er risico’s en bestaat de kans op complicaties. Tijdens de operatie wordt de ingang van uw vagina vernauwd. Dit kan mogelijk leiden tot een té nauwe vagina of het hebben van pijn tijdens seks. De kans hierop is vooralsnog erg klein. In het geval dat dit probleem zich toch voordoet kan er altijd nog een hersteloperatie uitgevoerd worden.