Vaginisme

Vaginisme

Als seksueel contact moeilijk, pijnlijk of zelfs niet mogelijk is, kan vaginisme of bekkenbodem overactiviteit een van de oorzaken zijn. Bij beide aandoeningen is er sprake van een verhoogde spanning in de spieren van de bekkenbodem, waardoor de opening van de vagina als het ware dichtgedrukt wordt. Geslachtsgemeenschap of het inbrengen van een tampon kan hierdoor zeer pijnlijk of zelfs uitgesloten zijn.
Botox (Botulinetoxine A) is een middel dat zeer gericht lokale spieren tijdelijk kan verlammen. Door het toedienen van Botox treedt er een tijdelijke spierzwakte op, waardoor de bekkenbodem (pijnloos) ontspant en seksueel contact weer mogelijk is.


Voor wie is de behandeling geschikt?

De behandeling met botuline toxine tegen vaginisme is geschikt voor bijna iedereen die kampt met de klachten van vagnisme. Tijdens een uitgebreid consult wordt besproken of deze behandeling bij u past. De behandeling is alleen zinvol als er aansluitend seksueel contact plaatsvindt. Als er na de Botox behandeling geen seksueel contact plaatsvindt, zullen de problemen na 3-6 maanden weer terugkeren. Patièˆnten met spierziekten of met een extreem ontoegankelijke vagina (ook niet met 1 vinger) komen niet in aanmerking voor een behandeling, vanwege een zeer geringe kans slaagkans.


De behandeling

Een kleine hoeveelheid Botox wordt met een dunne naald links en rechts op 3 verschillende plaatsen in de bekkenbodem (ongeveer 1 cm naar binnen) ingespoten. De prikken zijn even gevoelig. De Botox kan probleemloos zonder verdoving toegediend worden. Dat is belangrijk omdat u tijdens de behandeling dan duidelijk aan kunt geven waar de pijn precies zit, zodat ook op de juiste plaats gespoten kan worden. Na de behandeling heeft u geen pijn of andere klachten. Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig. U kunt na de behandeling direct uw normale werkzaamheden hervatten. Het is verstandig om met seksueel contact te wachten tot na de controle afspraak. Klik hier voor meer informatie over de nazorg bij deze behandeling.


Het resultaat

De resultaten zijn afhankelijk van de primaire oorzaak van het probleem. Bij vrouwen waar vrijen nog nooit mogelijk is geweest, zijn de resultaten lager (70%) dan bij vrouwen waar vrijen altijd probleemloos verlopen is maar een huidziekte, bevalling of overgang geleid heeft tot pijn bij het vrijen. Bij vrouwen waarbij geslachtsgemeenschap in het verleden probleemloos mogelijk was en een organische oorzaak ertoe geleid heeft dat het niet meer mogelijk is, is 97% na eenmalige toediening van Botox in de bekkenbodem blijvend van de klachten af.