Chirurgische correcties

Schaamlipcorrecties, perineoplastiek en stressincontinentie

De vraag naar cosmetische ingrepen in de schaamstreek neemt steeds meer toe. Sommige vrouwen zijn niet tevreden over hun eigen schaamstreek maar vaak vinden veel vrouwen het moeilijk om dit in hun directe omgeving te bespreken. Het gevolg is dat ze soms jaren blijven lopen met klachten of een schaamtegevoel en dat is zonde. Het aanpassen voor de schaamstreek om cosmetische redenen wordt elders in de wereld inmiddels als normaal ervaren. In Nederland is dit nog minder geaccepteerd ondanks het feit dat de behoefte er bij veel vrouwen wel is. Joke Haartsen is gynaecoloog en voert verschillende operatieve correcties uit.

Er zijn verschillende operatieve behandelingen mogelijk zoals correcties van de schaamlippen en de clitoriscapuchon. De vulva ziet er bij iedere vrouw anders uit. Soms kan een overschot aan huid en/of weefsel zorgen voor bijvoorbeeld grote schaamlippen. Met een operatieve correctie is het mogelijk lichamelijke ongemakken te verhelpen. Daarnaast is het ook mogelijk door middel van perineoplastiek de ingang van de vagina te vernauwen. Door een bevalling of door hormoonveranderingen na de overgang kan de vagina wijder worden. Sommige vrouwen ervaren hierdoor een verzakkingsgevoel, vinden dit ontsierend of hebben het gevoel dat ze een minder fijn seksleven hebben. Tot slot is het ook mogelijk een operatieve behandeling te ondergaan voor stressincontinentie. Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden tegen ongewild urineverlies. Bij ernstige vorm van stressincontinentie wordt over het algemeen een operatieve behandeling aangeraden.
Joke Haartsen correcties
97% Tevreden klanten
Persoonlijke aandacht
100% Geen gevoelsverlies
Korte wachttijden

Schaamlipcorrectie: correctie van de grote schaamlippen

De grote schaamlippen (labia majora) zijn de behaarde huidplooien die de opening van de vagina en de kleine schaamlippen (labia minora) beschermen. De vorm van de grote schaamlippen is bij iedere vrouw anders. De grote schaamlippen kunnen vergroot zijn door overschot aan huid en/of weefsel. Dit overschot kan storend zichtbaar zijn in strakke broeken, sport – en zwemkleding. Na bevallingen en met het ouder worden, kan de huid van de grote schaamlippen vaak wat slapper, rimpeliger en donkerder worden. Sommige vrouwen vinden dat ontsierend of hebben daar last van.
Als er overtollige huid is kan dat gecorrigeerd worden met een labia majora correctie. Het overtollige weefsel wordt dan verwijderd. Dit kan met plaatselijke verdoving of onder narcose. De eerste paar weken na de operatie is het niet verstandig om te fietsen, vrijen of sporten. De schaamlippen zwellen vlak na de operatie op. Het is daarom belangrijk om de eerste paar dagen goed te koelen. De huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Het litteken over de grote schaamlippen zal uiteindelijk vrijwel volledig verdwijnen.

Het moment waarop u weer kunt werken, is afhankelijk van het genezingsproces en het soort werk. In het algemeen kunt u na 1 week uw normale werkzaamheden weer hervatten. Sporthervatting is ook afhankelijk van het type sport. Het is niet verstandig contactsporten, paardrijden en wielrennen binnen 4 weken te hervatten.
Er bestaat een zeer kleine kans op een infectie (1-2%) ondanks het feit dat bij iedere behandeling steriel gewerkt wordt. Ook kan er na een schaamlipcorrectie een hechting scheuren door de zwelling. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. De wond zal dan mogelijk iets langzamer genezen. Het eindresultaat wordt daar over het algemeen niet door beïnvloed.

Schaamlipcorrectie: correctie van de kleine schaamlippen

Bij sommige vrouwen zijn de binnenste ofwel de kleine schaamlippen erg groot. Ze zijn dan zichtbaar en langer dan de buitenste schaamlippen. Veel vrouwen vinden dit lichamelijk ongemakkelijk of erg ontsierend. Grote schaamlippen kunnen klachten geven bij het fietsen, sporten, het dragen van strakke broeken of problemen geven bij het vrijen.

De linker en rechter schaamlip zijn vrijwel nooit gelijk van vorm en grootte. Bij een operatie kan dit grotendeels gecorrigeerd worden. Helemaal gelijk van vorm is helaas niet altijd mogelijk omdat bij geen enkele vrouw de schaamlippen exact symmetrisch zijn. Soms kan een beter resultaat verkregen worden door een combinatie met andere methodes, zoals bijvoorbeeld een clitoriskapcorrectie. Dit wordt tijdens het consult met u besproken.

De ingreep kan over het algemeen onder plaatselijk verdoving uitgevoerd worden. Als u voorkeur uitgaat naar narcose is dat altijd mogelijk. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden.
Bij aanvang van de ingreep worden door de gynaecoloog met een markeerstift lijnen aangebracht, die nauwkeurig aangeven hoeveel huid er verwijderd moet worden. Daarna wordt de verdoving geïnjecteerd. Het zetten van de verdoving wordt ervaren als het meest onaangename onderdeel van de behandeling. De rest van de behandeling is pijnloos. Tijdens de ingreep worden de overtollige hoeveelheden huid en vetweefsel verwijderd. De wond wordt gehecht met zelf oplosbare hechtingen. De ingreep zal ongeveer een half uur duren.

Na een schaamlipcorrectie zwelt de wond vaak op. Dit kunt u verminderen door het behandelde gebied direct na de ingreep goed te koelen. Het is verstandig de eerste 2-3 dagen regelmatig te koelen met een ijspakketje gedurende 15 minuten elk uur. Na de ingreep kan er nog bloed en/of wondvocht uit de wond komen. Hiervoor kunt u een maandverband gebruiken.

U mag gewoon douchen na de ingreep. In bad gaan wordt afgeraden in verband met de warmte waardoor de wond open kan weken. Het is belangrijk dat u steeds na het plassen de wond schoonspoelt met water en goed droog dept.

Het moment waarop u weer kunt werken, is afhankelijk van het genezingsproces en het soort werk. In het algemeen kunt u na 1 week uw normale werkzaamheden weer hervatten. Sporthervatting is ook afhankelijk van het type sport. Het is niet verstandig contactsporten, paardrijden en wielrennen binnen 4 weken te hervatten.
Er bestaat een zeer kleine kans op een infectie (1-2%) ondanks het feit dat bij iedere behandeling steriel gewerkt wordt. Ook kan er na een schaamlipcorrectie een hechting scheuren door de zwelling. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. De wond zal dan mogelijk iets langzamer genezen. Het eindresultaat wordt daar over het algemeen niet door beïnvloed.

Clitoriskap correctie

De clitoriscapuchon of ook wel clitoriskap genoemd is de huid die boven de clitoris zit en de clitoris afdekt en beschermd. Bij sommige vrouwen is de clitoriskap groot door een overschot aan huid of weefsel, waardoor de clitoris ver uitsteekt. Sommige vrouwen ondervinden daar hinder van bij bijvoorbeeld het dragen van strakke broeken, of vinden dit heel ontsierend.

De overtollige huid kan met een clitoriskap-correctie verwijderd worden. Vaak gebeurt dit in combinatie met het verkleinen van de binnenste schaamlippen. De clitoris en clitoriskap steken daardoor minder uit.
Links en rechts wordt naast de clitoris het overtollige weefsel verwijderd. De clitoris zelf en de huid boven de clitoris blijven onveranderd om zo het gevoel in de clitoris te handhaven. De ingreep vindt plaats onder lokaal anesthesie maar kan indien gewenst ook onder narcose verricht worden. De adviezen voor en na de ingreep zijn gelijk aan die van een correctie van de kleine schaamlippen.

Perineoplastiek: vernauwing van de ingang van de vagina

Na de bevallingen en door hormoonveranderingen na de overgang treden er veranderingen op in de spieren en het bindweefsel rondom de vagina. Daardoor kan de vagina wijder worden. Sommige vrouwen ervaren daardoor een verzakkingsgevoel, vinden dit ontsierend of hebben het gevoel dat ze daardoor een minder fijn seksleven hebben. Vaak kunnen de klachten verminderen door bekkenfysiotherapie. Als dit onvoldoende helpt is een vaginavernauwing (perineoplastiek) te overwegen.

Met een perineoplastiek wordt de vagina-opening smaller gemaakt. De spieren aan de ingang van de vagina worden naar elkaar toegebracht met hechtingen en de overtollige huid aan de ingang van de vagina wordt verwijderd. Dit alles zorgt ervoor dat de ingang van de vagina nauwer wordt en u meer controle krijgt over de spieren. De operatie duurt ongeveer een half uur en gebeurt meestal onder narcose.
De ingreep vindt plaats via de vagina. Tijdens de ingreep verwijdert de gynaecoloog de overtollige huid. De bekkenbodemspieren die zich aan de achterkant van de vagina bevinden worden naar elkaar toe getrokken. Hierdoor wordt de bekkenbodem verstevigd en wordt de ingang van de vagina nauwer. Vervolgens wordt de huid aan de achterkant van de vagina over de bekkenbodemspieren gesloten. De wond wordt gehecht met zelf oplosbare hechtingen. De ingreep zal ongeveer een half uur duren. Als er wat bloedverlies is,is het soms nodig om kortdurend een tampon in de vagina en een catheter in de blaas in te brengen. Beiden worden 2 uur na de operatie verwijderd.

U mag gewoon douchen na de ingreep. In bad gaan wordt afgeraden in verband met de warmte waardoor de wond open kan weken. Het is verstandig om tot de controle, 4 weken na de ingreep, geen gemeenschap te hebben.

Het moment waarop u weer kunt werken, is afhankelijk van het genezingsproces en het soort werk. In het algemeen kunt u na 2-3 weken uw normale werkzaamheden weer hervatten. Sporthervatting is ook afhankelijk van het type sport. Het is niet verstandig contactsporten, paardrijden en wielrennen binnen 4 weken te hervatten.
Er bestaat een zeer kleine kans op een infectie (1-2%) ondanks het feit dat bij iedere behandeling steriel gewerkt wordt. Ook bestaat er een kans op een blaasontsteking of een bloeduitstorting. Heel soms is er een nabloeding, maar de kans hierop is heel klein en meestal snel verholpen met extra gazen in de vagina.Tijdens de ingreep wordt de ingang van de vagina vernauwd, dit kan ook leiden tot een té nauwe vagina of pijn tijdens seks. Mocht dit probleem zich voordoen, dan kan er wel altijd nog een herstel operatie uitgevoerd worden.

Operatieve behandeling voor stressincontinentie (urineverlies)

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Hierbij treedt urineverlies op bij druk verhogende momenten zoals lachen, niezen, hoesten en sporten. Stressincontinentie kan op alle leeftijden voorkomen maar komt ook regelmatig voor bij jonge vrouwen, met name jonge moeders.

Bij stressincontinentie zijn verschillende soorten behandeling mogelijk: fysiotherapie, een operatie of een vaginale laserbehandeling. De keuze van behandeling is afhankelijk van uw klachten en uw voorkeur.

Bij ernstige stressincontinentie (urineverlies bij slechts lichte inspanning) wordt over het algemeen een operatieve ingreep aangeraden. De gynaecoloog plaatst bij deze operatie een tape onder de urinebuis om deze te ondersteunen. Hierdoor is de urinebuis weer in staat de urine op te houden.
De ingreep wordt op de operatiekamers met een ruggenprik of onder sedatie uitgevoerd. In sommige ziekenhuizen blijven de vrouwen 1 nacht in het ziekenhuis. Na ongeveer 2 weken kunt u veel van de normale werkzaamheden hervatten. De eerste 4 weken na de operatie mag u niet sporten, zwaar tillen, zwemmen en gemeenschap hebben.

In 85% van de vrouwen is het urineverlies na deze ingreep volledig verholpen. Bij 10% zijn de klachten wel minder maar niet helemaal weg. Bij 5% van de vrouwen helpt de operatie niet.
De complicatierisico’s zijn klein. Sommige vrouwen krijgen na de operatie een blaasontsteking. Soms lukt het niet goed om de eerste dagen na de operatie goed uit te plassen. U leert dan de blaas na het plassen met ‘zelfcatheterisatie’ leeg te maken. Na 1-2 dagen is het probleem dan eigenlijk altijd verholpen. Soms hebben vrouwen de eerste weken na de operatie pijn in de liezen en bovenbenen. Enkele vrouwen bemerken in de eerste weken na de operatie aandrangincontinentie. Ook deze klachten verdwijnen meestal spontaan.
beforeaftr