Indicaties

Welke behandeling past bij uw klachten?

Er zijn veel verschillende soorten gynaecologische behandelingen mogelijk. Heeft u last van stressincontinentie? Heeft u pijn bij het vrijen of lukt dit helemaal niet? Of heeft u andere gynaecologische klachten? Verschillende klachten vragen ook om verschillende behandelingen. Weet u niet welke behandeling voor u het meest geschikt is? De meest voorkomende klachten zijn voor u op een rijtje gezet om u een idee te geven welke behandelingen er voor u mogelijk zijn.
1000000

vrouwen in Nederland hebben naar schatting wel eens last van stressincontinentie

Mogelijke behandeling

  • Laserbehandeling voor ongewild urineverlies

Urineverlies bij inspanning (stressincontinentie)?

Ongewild urineverlies kan verschillende oorzaken hebben. Inspanningsincontinentie of stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Hierbij treedt ongewild urineverlies op bij druk verhogende momenten zoals lachen, niezen, hoesten en sporten. Stressincontinentie kan op alle leeftijden voorkomen en komt ook regelmatig voor bij jonge vrouwen, met name jonge moeders.

Bij stressincontinentie zijn verschillende behandelingen mogelijk: bekkenfysiotherapie, een operatie of een vaginale laserbehandeling. De keuze van de behandeling is afhankelijk van uw klachten en uw voorkeur.

Over het algemeen wordt geadviseerd te beginnen met bekkenfysiotherapie. Deze therapie heeft als doel de bekkenbodemspieren te versterken en u te leren deze spieren bewust te gebruiken. Daardoor kunt u het urineverlies bij hoesten of lachen verminderen of voorkomen.

Als bekkenfysiotherapie niet het gewenste resultaat geeft is een laserbehandeling van de vagina of een operatie een mogelijkheid. Als u last heeft van zeer ernstige stressincontinentie (bij slechts zeer lichte inspanning) wordt over het algemeen een operatieve ingreep aangeraden. De gynaecoloog plaatst bij deze operatie een tape onder de urinebuis om deze te ondersteunen.

Als er sprake is van milde tot matige klachten is een laserbehandeling van de vaginavoorwand een goede optie. Met een vaginale laserbehandeling (gefractioneerde CO2 laser) kan de vaginawand verstevigd worden. De laser stimuleert het onderliggende bindweefsel van de vagina waardoor de vagina verstevigt en op die manier de urinebuis en sluitspier van de blaas ondersteunt.

Niet tevreden over mijn vagina?

De vraag naar cosmetische ingrepen in de schaamstreek neemt steeds meer toe. Veel vrouwen vinden het moeilijk om dit in hun directe omgeving te bespreken. Het gevolg is dat ze soms jaren blijven lopen met klachten of een schaamtegevoel en dat is ontzettend jammer. Het aanpassen van de schaamstreek voor cosmetische redenen wordt elders in de wereld inmiddels als normaal ervaren. In Nederland is dit nog minder geaccepteerd ondanks het feit dat de behoefte er bij veel vrouwen wel is.

Laserbehandelingen
Er zijn verschillende cosmetische behandelingen mogelijk met de Femilift laser. Vaginaverjonging/verstrakking is één van die mogelijkheden. Na een bevalling en door hormoonveranderingen in de overgang treden er veranderingen op in de spieren en het bindweefsel rondom de vagina. Sommige vrouwen ervaren daardoor een verzakkingsgevoel. De vagina voelt wijder waardoor ze een minder fijn seksleven hebben of ze vinden het ontsierend. Vaak kunnen de klachten verminderen met bekkenfysiotherapie. Als dit onvoldoende helpt is een vaginaverjonging of vernauwing een goede optie.

Operatieve behandelingen
Naast de laserbehandelingen zijn er ook operatieve cosmetische behandelingen mogelijk. Één daarvan is het operatief vernauwen van de ingang van de vagina (perineoplastiek). Met een perineoplastiek wordt het onderste gedeelte van de vagina smaller gemaakt. De spieren aan de ingang van de vagina worden naar elkaar toegebracht met hechtingen en de overtollige huid aan de ingang van de vagina wordt verwijderd. Dit alles zorgt ervoor dat de ingang van de vagina nauwer wordt en u meer controle krijgt over de spieren.

Een andere operatieve behandeling is een correctie van de grote schaamlippen. De grote schaamlippen kunnen vergroot zijn door een overschot aan huid en/of weefsel. Dit overschot kan storend zijn in strakke broeken, sport- en zwemkleding. Ook kan de huid van de grote schaamlippen vaak wat slapper worden na bevallingen en met het ouder worden. Met een labia majora correctie wordt het overtollige weefsel verwijderd.

Ook een correctie van de kleine/binnenste schaamlippen is mogelijk. Bij sommige vrouwen zijn de binnenste, ofwel de kleine schaamlippen, erg groot. Ze zijn dan zichtbaar en langer dan de buitenste schaamlippen. Veel vrouwen vinden dit lichamelijk ongemakkelijk of ontsierend. Bovendien kunnen grote schaamlippen klachten geven bij het fietsen, sporten, het dragen van strakke broeken of bij het vrijen. De linker en rechter schaamlip zijn vrijwel nooit gelijk van vorm en grootte. Bij een operatie kan dit grotendeels gecorrigeerd worden. Het is helaas niet altijd mogelijk de schaamlippen helemaal gelijk van vorm te krijgen omdat bij geen enkele vrouw de schaamlippen exact symmetrisch zijn.

Soms kan een beter resultaat verkregen worden door een combinatie met andere methodes, bijvoorbeeld een clitoriskapcorrectie. Bij sommige vrouwen is de clitoriskap groot door een overschot aan huid en weefsel, waardoor de clitoris ver uitsteekt. De overtollige huid kan met een clitoriskapcorrectie verwijderd worden. Vaak gebeurt dit in combinatie met het verkleinen van de binnenste schaamlippen. De clitoris en clitoriskap steken daardoor minder uit.
Daarnaast is er vaak een balans tussen de hoeveelheid huid van de kleine schaamlippen en de clitoriskap. Als er veel overtollig huid is bij de schaamlippen, is dat vaak ook rond de clitoris. Als je in dat geval alleen een schaamlipcorrectie zou doen wordt die balans verstoord. Het ziet er dan echt geopereerd uit en de clitoris lijkt dan soms als een soort piemeltje uit te steken. Om een mooi, symmetrisch beeld te krijgen waarbij de schaamlippen en clitoris mooi in verhouding zijn kan het dan beter zijn om de schaamlipcorrectie te combineren met een clitoriskapcorrectie.
Wist u dat Joke Haartsen de Femilift laserbehandeling heeft geïntroduceerd in Nederland?

Mogelijke laserbehandelingen

  • Vaginaverjonging/verstrakking
  • Niet hormonale behandeling van vaginale klachten na de overgang
100%

Geen gevoelsverlies na een operatieve behandeling

Mogelijke operatieve behandelingen

  • Perineoplastiek: vernauwen van de ingang van de vagina
  • Correctie van grote/buitenste schaamlippen
  • Correctie van kleine/binnenste schaamlippen
  • Correctie clitoriskap
40%

Van de vrouwen krijgt na de overgang klachten van vaginale atrofie

Mogelijke behandeling

  • Niet hormonale laserbehandeling van vaginale klachten na de overgang met de FemiLift

Vaginale klachten na de overgang?


Door hormoonveranderingen in de overgang treden er veranderingen op in de slijmvliezen en het bindweefsel rondom de vagina. De huid van de vagina wordt daardoor dunner, droger en gevoeliger. Dit wordt ook wel vulvovaginale atrofie genoemd. De veranderingen kunnen ervoor zorgen dat de elasticiteit en stevigheid van de vagina afneemt, de vagina gevoeliger wordt voor vaginale infecties, de vagina droger is en minder makkelijk vochtig wordt bij het vrijen en dat in de loop van de jaren de vagina en de ingang van de vagina nauwer worden. Deze veranderingen kunnen leiden tot ongemak, bloedverlies en pijn bij het vrijen. Een ander mogelijk gevolg van het verouderen van de vaginawand is stressincontinentie (ongewild urineverlies).

Met een vaginale laserbehandeling kan de vaginawand hersteld worden. De laser stimuleert de slijmvliezen van de vagina waardoor de vagina verstevigt, beter wordt doorbloed en de bekleding van de vagina verjongt. De elasticiteit van de vagina komt hierdoor terug en de vagina wordt makkelijker vochtig waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert door het verstevigen van de vaginawand eventueel ongewild urineverlies. Heeft u last van ernstig urineverlies? Dan wordt over het algemeen vaak een operatieve behandeling aangeraden.