Complicaties na schaamlipcorrectie
Complicaties na een schaamlipcorrectie?
september 4, 2018
Help krijg ik een wintervagina?
Help het wordt winter! Krijg ik nu een wintervagina?
november 11, 2018

Minder gevoel tijdens het vrijen?

Minder gevoel bij het vrijen
 

Wat te doen als je vagina wijder is geworden en je minder voelt bij vrijen?

Een laserbehandeling of een operatieve correctie kan dan de oplossing zijn. Met het ouder worden, verandert er veel in ons lichaam. Helaas wordt ‘alles wat slapper’. Het krijgen van kinderen is een extra aanslag op de vagina. Zeker bij het krijgen van grote kinderen rekken de spieren erg op. Als je tijdens de bevalling inscheurt of ingeknipt wordt, moet dat zeer zorgvuldig gehecht worden anders is de kans aanzienlijk dat ‘je onderkantje’ als het ware altijd open staat. Dat kan tot gevolg hebben dat jij en of je partner veel minder voelen met vrijen, sommige vrouwen bemerken ook dat er vaker lucht uit de vagina ontsnapt. Dat laatste kan tijdens het lopen, tijdens vrijen en gewoon zomaar; heel ongemakkelijk natuurlijk. Het is ook niet ongebruikelijk om dan wat urineverlies te hebben bij hoesten, niezen en sporten.

Er zijn een aantal manieren om deze klachten te verhelpen. Allereerst: geef het de tijd. Een paar maanden na de bevalling, zeker na het stoppen van de borstvoeding, zullen de spieren een heel eind hersteld zijn. Gaat het niet snel genoeg naar je zin dan kan je het proces versnellen en het eindresultaat verbeteren door te starten met bekkenfysiotherapie of je kan zelf proberen te oefenen met vaginale balletjes. Helpt dat onvoldoende, of is de ingang van de vagina echt heel wijd geworden, dan zijn er tegenwoordig hele goede alternatieven.

Met de vaginale laser wordt het bindweefsel van de hele vagina verstevigd. Het gevolg is dat je de urine beter kan ophouden, dat je weer meer gevoel hebt met vrijen en dat alles van onder ook veel minder zwaar aanvoelt. Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig, telkens om de 4 weken. Heel fijn is dat je direct na de behandeling gewoon alles weer mag doen. Alleen met vrijen moet je 3 dagen mee wachten. 85% van de vrouwen is heel tevreden over deze behandeling. De behandeling moet om de paar jaar herhaald worden. Met de laser is het niet mogelijk om de spieren aan de ingang van de vagina te herstellen. Als die spieren door bevallingen gescheurd zijn of heel erg opgerekt, kun je die met de laser niet repareren.

Is de ingang daardoor te wijd, dan is een laserbehandeling niet voldoende en helpt alleen een operatie. Bij die operatie worden zowel de ingang als de hele vagina vernauwd en verstrakt. Het ziet er daarna ook bijna weer net zo uit als voor de bevallingen. Met de operatie kun je het dus veel strakker maken. Het resultaat is in principe ook blijvend. De operatie wordt onder narcose of met een ruggenprik uitgevoerd en duurt ongeveer een uur. Na de operatie moet je echt 6 weken rustig aandoen.

Vergeet niet dat er een aantal factoren zijn die bepalen of je wat voelt tijdens het vrijen. Natuurlijk helpen een wijde vagina en slappe spieren niet, maar heel erg vochtig worden tijdens het vrijen, een partner met een hele kleine penis of een erectieprobleem of gewoon helemaal geen zin hebben in seks bevorderen het gevoel en genot tijdens het vrijen ook niet bepaald. Om een goede keus te maken is dus wel belangrijk om eerst te kijken waar de mogelijke oorzaak ligt voordat je overgaat tot een behandeling. Dat kan heel eenvoudig door een geheel vrijblijvend consult bij een cosmetisch gynaecoloog. Die kan samen met jou en je partner onderzoeken waar het probleem ligt en wat de beste behandeling zou kunnen zijn.

Zeker is wel dat het zonde is om er niets mee te doen. Die vagina is echt niet alleen om kinderen te baren. Je moet er ook van kunnen genieten.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *